החופש גדול כאן, הרגשתן? 🙂
אני בטוחה שהילדים שלכן, בדיוק כמו שלי, צמאי הרפתקאות ובילויים, רוויי מסכים, ויש להם הרבה זמן פנוי.
אחד הדברים שהילדים כתבו ברשימת "הדברים שחייבים להספיק החופש" זה להקים דוכן רחוב. זאת אחת הפעילויות החביבות עליהם, וביישוב שלנו יש גם אירוע חודשי מקסים בשם "שיק-שוּק" שבו כל מי שרוצה, מפעוטות ועד מבוגרים, פורש מחצלת ומוכר כל מה שמתחשק לו.
הביזנס של החופש הגדול
יש הרבה דרכים לגרום לילדים להבין מהו תקציב, למה חשוב לעמוד בו ולמה אי אפשר להגיד כן לכל בילוי שהם רוצים. אנחנו עשינו שיחה משפחתית כחודש לפני החופש והסברנו איך בחירה של בילוי אחד משפיעה על התקציב הכללי ויורדת מבילוי פוטנציאלי אחר בחופש.
הקמת דוכן רחוב של ילדים היא פעילות שעוזרת להם להבין טוב יותר מה המשמעות של עבודה וכסף, ותופסת עוד כמה ציפורים במכה: היא ממש כיפית וילדים מתים עליה, היא דרך מתוקה לתרגל חשבון, ללמוד על שיווק ומכירות וגם דרך אמיתית להרוויח כמה שקלים.
ילדים בגילאי בית ספר יסודי יכולים לארגן את הרוב בעצמם, עם הכוונה ועזרה קלה מכם.
אחרי שלמדתי הרבה מדוכני רחוב שערכו הילדים שלי, חלקם זכו להצלחה מסחררת וחלקם היו מאוד כיפיים אבל זכו להצלחה כלכלית קטנה יחסית – ריכזתי לכן את הטיפים הכי חשובים לדוכן מוצלח.
1. מה כדאי למכור?
המוצרים הכי נמכרים בדוכני רחוב הם אכילים. לימונדה קרה ומיץ פטל הם להיט בטוח וקל להכנה. כדורי שוקולד גם תמיד אהובים ובדוכן האחרון הכנו קונוסים מנייר עיתון עם פופקורן. כדי ליצור מעמד לקונוסים פשוט לקחנו קופסת קרטון, צבענו אותה בגואש וחוררנו חורים עגולים עם סכין חיתוך. כל קונוס נכנס לחור. אפשר למכור גם צעצועים ישנים שלא צריך יותר וגם סליים שהילדים הכינו מאוד הצליח.
2. לוקיישן לוקיישן לוקיישן
בחירת המיקום משפיעה מאוד על הצלחת הדוכן. מצד אחד, כדאי שהדוכן יהיה קרוב לבית של אחד הילדים. קירבה לבית מאפשרת הקמה קלה יותר, השגחה על ילדים צעירים אם יש כאלה בחבורה, מים זורמים ואפשרות להכניס ולהוציא ציוד שצריך פתאום.
מצד שני, חשוב לבחור מקום שבו עוברים כמה שיותר אנשים כדי להגדיל את כמות הקונים הפוטנציאליים.
הדוכן הכי מוצלח שהילדים שלי וחבריהם ערכו נפתח ליד בית של אחת החברות של בני, שבמקרה נמצא קרוב לחומוסייה פופולרית ביישוב. בחירת היום – יום שישי בצהרים – הוכיחה את עצמה ועשרות חיילים וחיילות שעצרו לאכול חומוס קינחו בלימונדה קרה ועוגיה וגרמו לילדים להרגיש עשירים ומאושרים!
3. עצבו דוכן כיפי, שמח ומושך
מפה צבעונית, דגלוני בד, שרשראות נייר ושלט גדול עם אותיות בולטות ועליזות – כל אלה ישדרו לעוברים והשבים – כאן קורה משהו! כאן שמח! כאן כדאי לקנות. הילדים יכולים להכין שלטים ודגלונים בעצמם, אבל אפשר להראות להם שאותיות גדולות וצבעים חזקים ייראו למרחוק וימשכו יותר קהל.
4. הפצת הבשורה ושיווק למתחילים
דוכן רחוב של ילדים נועד למשוך עוברי אורח, אבל זה לא אומר שצריך להגביל את קהל הקונים רק לקהל אקראי. שלחו הודעה בקבוצות הווטסאפ של השכונה או בקבוצת הפייסבוק המקומית, ספרו לשכנים על היוזמה של הילדים והזמינו אותם לבוא לקנות עם הילדים מיץ ועוגיה במחיר קטן.
5. יש לי כסף יש לי
עזרו לילדים להחליט מראש על מחיר של כל פריט, ולכתוב אותם באופן ברור ליד כל מוצר. אפשר להכין מחירון או להדביק מדבקות על כל מוצר. והכי חשוב – הכינו מראש הרבה עודף במטבעות!
6. שומרים על הסביבה
בדוכן האחרון החלטנו להיות אקולוגיים. כדי שהדוכן לא ייצר זבל מיותר, השתמשנו בכוסות רב פעמיות מזכוכית ופלסטיק. מאחורי הדוכן הנחנו גיגית עם מי סבון ואליה הוכנסו הכוסות המשומשות. מדי כמה דקות אחד הילדים שטף אותן בצינור בחצר או בכיור בבית. נכון, זה יותר מאמץ, אבל מרגיל את הילדים (ואותנו) שלא חייבים להשתמש בכלים חד פעמיים מזהמים. וויתרנו גם על קשי שתייה, הלימונדה טעימה גם בלעדיהם!
אל תשכחו להניח ליד הדוכן גם פח אשפה לעטיפות ושאריות ולהשאיר אחריכם רחוב נקי.
7. מחלקים רווחים
בסוף הפעילות, כשהילדים סופרים ומחלקים בהתרגשות את הרווח שלהם שווה לשבת ולחשוב איתם על מה היו רוצים להוציא את מה שהרוויחו. האם הם רוצים לחסוך את הכסף או לקנות בו משהו? ומה אפשרי לקנות בסכום שהרוויחו? זו דרך טובה לחזור לשיחה על התקציב שלכם לחופש הגדול ולהבנה טובה יותר של ערך העבודה שהם השקיעו.
יש לכן עוד טיפים חשובים להקמת דוכן רחוב? מוזמנות להוסיף בתגובות!
בבלוג של אביבית ירקוני כהן המוכשרת תמצאו הדרכה להכנת קופות חיסכון מיוחדות לחופש הגדול.
אביבית כותבת על התנהלות כלכלית עם ילדים בחופש, ואהבתי במיוחד שהיא הכניסה את רעיון הנתינה והתרומה לתוך התקציב של הילדים.
וגם: עלמה ותמר הקימו דוכן רחוב בקנדה! תראו איזה מתוקים הקנדים האלה בבלוג של גלית לוינסקי.
*התוכן הופיע לראשונה במגזין לאשה.
22 תגובות
עכשיו הבנתי לאן נעלמה מפת השולחן שלי!!! תוחזר מיד!!
מצחיקולה, היא מקופלת בארון שלך כבר ממזמן
כתבת מקסים נעמה,
אפילו שהילדים שלי מזמן לא מוכרים ברחוב. ושמחתי גם לראות לינקים לחברות.
שיטת התמחור הצחיקה אותי.. מעניין למה הילדים החליטו שפופקורן עולה יותר מכדור שוקולד.
באמת מצחיק, הם החליטו לבד ובאמת לא יודעת למה בחרו שפופקורן יהיה יקר יותר. כדור שוקולד זה שווה בהרבה!
מדליק. כל הכבוד.
נשיקות מירושלים
תודה ונשיקות בחזרה
דרך נהדרת להפוך את הלימון ללימונדה.
🙂
כמה רעיונות נעמה! קודם כל אהבתי את השיחה שעשיתם, על בחירת החוויות לקיץ ובמה כדאי להשקיע על חשבון משהו אחר. והרעיונות מאוד טובים, רואים שיש לכם ניסיון בתחום (: תודה שהזכרת את עלמה ותמר, אקריא להם את הפוסט, נראה שיש לנו עוד מה ללמוד מכם!
תודה רבה גלית, הפוסט שלך על הדוכן בקנדה מתוק במיוחד! מעניין אם הטיפים שלי יעבדו טוב גם ביבשת אחרת עם קהל שונה…
נהדרת כל כך! נתת לי השראה ענקית לפתוח דוכן כזה בגן השעשועים שליד הבית!
גן שעשועים זה מיקום מעולה, בדקו מה השעות הפעילות יותר, בטח אחר הצהרים כשיותר נעים.
זה ממש קהל שבוי שלא יכול לעמוד בפיתוי של כדור שוקולד…
איזה פוסט צבעוני ומהמם, תודה!
תודה רבה ליאת!
יופי של טיפים, בעיקר אהבתי את העניין של האקולוגיה שהיא חינוכית בפני עצמה.
אני עם ילדי בן ה-4 הכנתי חנות כזו כמה פעמים… אכן פעילות נפלאה אך דורשת מאיתנו לא 100% השתתפות וריכוז בעיקר אם יש אחים קטנים שאוכלים ושותים את כל הדוכן (גם חלק מהכיף). יופי של בלוג! אני לא עוקב אחרי סטוריז אז תשלחי עדכונים במייל גם לדינוזאורים אם אפשר – תודה רבה
תודה רבה לירן! כשהילדים קטנים זה בהחלט דורש מעורבות רבה של מבוגר, בערך מכיתה ב'-ג' אני מעריכה שהם הסתדרו די בעצמם,
.עם עזרה קלה בחיפוש אחר עודף וסחיבה של שולחן. כשהדוכן קרוב לבית זה נוח שאפשר להציץ עליהם מדי פעם
נהדר! כבר מתכננת עם חברה את הדוכן שלנו בסוף הקיץ!
תודה על הטיפים
במקרה שלך זה בטח יהיה דוכן מעוצב במיוחד 🙂
איזה פוסט נהדר, רעיונות מעולים ופירגון אחד מחמם לב שלך.
תודה נעמה
תודה אביבית!
תודה על הטיפים! נראה מהמם ומעוצב! הבת שלי מבקשת לאחרונה לפתוח דוכן תכשיטים שהיא מעצבת אבל האמת שחשבתי שצריך אישור מהעירייה בשביל זה… אז אין צורך?…
הי ג׳ני, כל הכבוד לבתך היזמית! קשה לי להאמין שבשביל דוכן של ילדים צריך אישור כלשהו. אנחנו תמיד עושים את הדוכנים באזור הבית או ברחוב סמוך, אף פעם לא ביקשנו אישור ולא היתה כל בעיה, אבל לא עשיתי כאלה אף פעם בעיר גדולה.
אם את חוששת תרימי טלפון לעיריה ותשאלי ליתר ביטחון, אבל אישית קשה לי להאמין שתהיה בעיה עם שולחן עם תכשיטים.