בואו נודה בזה, אחד הדברים הכי מעייפים בתחילת שנת הלימודים זו החזרה למשטר הכנת הסנדוויצ'ים לבית הספר כל יום.
הכנת סנדוויצ'ים היא משימה די מייגעת. תוסיפו לזה ילדים מהזן הלא-החלטי, אלה שמתלבטים איזה ממרח עד שכבר חייבים לצאת מהבית, או ילדים מהזן שמוכן לאכול אך ורק ממרח אחד ("עם לחם לבן בלי גרעינים!") – ותקבלו זמן בוקר לחוץ ומוּעד למריבות. ולמרות שלשמחתי אצלנו על הסנדוויצ'ים אחראי בן זוגי – כשהבוקר לחוץ, כולם לחוצים.
השנה החלטנו לעשות את זה אחרת.
לתת לילדים מראש את חופש הבחירה ולקיחת אחריות על ההחלטה שלהם (בתוך המסגרת הידועה להם של מה מוגדר אצלנו אוכל ומה ממתק), לשתף אותם בהכנה ולפתוח עבורם עולם מגוון יותר של ממרחים, לחמים וצירופים.
איך מעודדים ילדים לנסות מאכלים חדשים
כדי לחזק את הבחירה והרצון שלהם להרפתקנות קולינרית החלטנו לעשות איתם "מסיבת סנדוויצ'ים".
ניסינו את זה לפני כמה שנים וזה עבד ממש טוב למשך כמה חודשים, גיוון את מלאי הממרחים שהם מוכנים לטעום והפך את הכל ליותר מסודר ורגוע.
את המסיבה ערכנו בשבוע האחרון של החופש הגדול אבל לגמרי מתאים לערוך אותה גם עכשיו, בחופשת סוכות המתקרבת. שנת הלימודים עוד ארוכה ומישהו צריך להזיז את הגבינה הזאת, דאמיט!
הרעיון של מסיבת סנדויצ'ים הוא שהילדים יתנסו בהכנה, המצאה ובעיקר טעימה של סנדוויצ'ים שונים, ויפתחו מחדש את הדמיון לגבי ממרחים ותוספות. אחרי המסיבה הילדים יחליטו מה הם רוצים לאכול כל יום, וימלאו טבלה שתעזור לנו לתכנן את הבקרים, ולהם לדעת מראש מה צופנת לה קופסת האוכל.
אל תתפתו לבחור למסיבה רק דברים שאתם בטוחים שהם יאהבו, נסו לאתגר אותם! מותר להם לטעום ולהגיד איכס. מותר לא לאהוב הכל, אבל הם יכולים להפתיע אתכם ולגלות שלחם עם ממרח זיתים ומלפפון חמוץ זה דווקא ממש טעים (סיפור אמיתי).
ערבב את הפסטו, עומר
אצלנו חלק גדול מהמסיבה התחיל בכלל לפניה. אורי אוהב לבשל, והכנת ממרחים עם הילדים נראית לו (משום מה) כבילוי מהנה ומשמח. ביחד הם פתחו ספרי בישול וגלשו באינטרנט והחליטו על שלושה ממרחים שיכינו בעצמם: פסטו, ממרח זיתים וממרח פלפלים אדומים. כמובן שאין בעיה לקנות ממרחים מוכנים אבל להורים שאוהבים לבשל זה יכול להיות בילוי נעים מאוד לסוף השבוע, ויש הרבה יותר סיכוי שהילדים יסכימו לטעום ממרח שהם הכינו בעצמם, מניסיון.
איך מארגנים מסיבת סנדוויצ'ים
1. יושבים עם הילדים וחושבים על רשימה מגוונת של ממרחים ותוספות. רעיונות לדוגמה (מעבר לממרחים הבסיסיים): ממרח זיתים, פסטו, אבוקדו, ממרח פלפלים, ממרח ארטישוק, ממרח שקדים, טחינה וסילאן.
מכינים רשימה של תוספות שיכולות לשדרג את הסנדוויץ. ככה הילדים שלי התחילו לאכול צנוניות, נשבעת.
תוספות אפשריות: ירקות ופירות פרוסים, פירות יבשים ואגוזים לגילאים המתאימים, עלים ירוקים, חרדל, זעתר ותבלינים שונים. שמעתי שיש גם פרחים אכילים. לא ניסינו אבל זה נשמע מגניב!
2. עושים רשימה מדויקת של מה שצריך לקנות למסיבה.
3. הולכים עם הילדים לסופר לקנות את הממרחים (או המצרכים להכנה) והתוספות.
4. מכינים עם הילדים סנדוויצ'ים קטנים ומגוונים ומסדרים אותם יפה על מגש. תקראו לזה מעבדת סנדוויצ'ים או אתגר הסנדוויצ׳ים – מה שיעבוד הכי טוב עם הילדים שלכם. תנו להם להמציא שילובים מפתיעים ואפילו משונים! מגש צבעוני ומגוון ותחושה של "מותר לנסות הכל" תגרום להם לנסות יותר דברים. אחרי הכל, יו-טיוב מלא בסרטוני אתגרים משונים בהרבה 🙂
5. אפשר להזמין חברים למסיבה ואפשר לערוך מסיבה משפחתית.
6. אחרי שכל ילד טועם ובוחר את השילובים האהובים עליו הוא יכול לשבץ אותם בטבלת הסנדוויצ'ים שאפשר להדפיס מכאן.
אתם יכולים להכווין את הילדים כך שאם כמה ילדים בוחרים באותו ממרח – הוא יהיה באותו יום לכולם.
שימו לב במיוחד ליום ראשון, יום שבו ברוב הבתים המצרכים דלילים אחרי שבת.
אפשר לכתוב בטבלה גם את סוג הלחם (פיתה או לחמניה למשל) או להחליט, כמונו, שסוג הלחם הוא "מה שיש בבית".
7. מכינים "מחסן רעיונות נוספים" וכותבים אותו על פתק נפרד לימים שבהם לא הצלחתם להתארגן על הממרח היומי. חשוב להגיד לילדים שתנסו להכין את מה שהם ביקשו בכל יום, אבל הכינו אותם לאפשרות של פשרה וגיוון.
8. תולים את הטבלאות המלאות על המקרר. אפשר להחליט שבפעם בחודשיים שלושה עושים מחשבה מחודשת אל מול המציאות, ואם יש שינויים בהעדפות ממלאים טבלה חדשה.
אפשר גם לניילן את הטבלה בבית דפוס דיגיטלי ולכתוב עליה בטוש ולמחוק ולמלא מחדש במקרה הצורך.
מה אוכלים אצלכם לארוחת עשר? ומה השיטות שלכם לעודד את הילדים לנסות דברים חדשים?
אני אשמח לקרוא בתגובות. אני תמיד שמחה לשמוע מניסיון של הורים אחרים!
מחפשים גישה מגניבה לארוחות עשר של הילדים? קבלו את השיטה של עינת ספקטור מהבלוג "מזמינים": ארוחה בצנצנת. חייבת לנסות!
אוהבים להשאיר לילדים פתקי אהבה קטנים בתוך קופסת האוכל? בבלוג של אביבית תוכלו להוריד פתקים מתוקים להדפסה.
התוכן הופיע לראשונה במגזין "לאשה". ותודה לצופית לוי על ההשראה.
6 תגובות
ממש נגעת בעקב אכילס. הרעיון למסיבה שמכינים יחד הוא אלוף. ינוסה בסוכות!
באמת חשבתי שזה מתאים לסוכות, שיהיה בהנאה!
פוסט מתוק ומעורר תיאבון.
שוב מוכיח איך גישה רגועה, אסתטיקה ופתיחת אפשרויות בחירה פשוט עושה הרבה יותר חשק:)
תודה רבה עינת! הפוסטים שלך על ארוחה בצנצנת הם השראה!
תמיד את מעודדת אותי לנסות דברים חדשים עם הבנות. גם אצלינו רם אחראי על הסנדוויצ'ים (ואני על מלאי הסנאקס המשתנה, חייבים לגוון וזו צרה בפני עצמה), ןגם אצלינו זה מקור ללחץ בכל בוקר מחדש. א. אני חייבת לנסות. אולי כדאי לעשות גם מסיבת סנאקס ולדעת מה הן באמת אוהבות במקום להסיק מסקנות ממה שחוזר מעוך בתיק אוכל… ב. עשית אותי מה-זה רעבה מהפוסט הזה! צילומים מעוררי חיוך ותאבון
ממש שמחתי לקרוא שהצילומים מעוררי תיאבון, ממש קשה לצלם אוכל! זו אמנות בפני עצמה, ואחת שאני ממש לא מנוסה בה 🙂 סנאקס זה באמת צרה בפני עצמה, כשילדים היו קטנים הייתי הרבהיותר אדוקה. היה לנו חוק שקודם אוכלים פרי ורק אחרי זה מותר ממתק. היום כל החוקים נשברו בעניין הזה, אבל עדיין מותר ממתק ביום ברוב הימים.